El tiempo - Tutiempo.net

Domingo, 07 de Septiembre de 2025

Actualizada Sábado, 06 de Septiembre de 2025 a las 10:43:54 horas

Redacción
Jueves, 02 de Marzo de 2023 Tiempo de lectura:

Villalonga celebra un concurs anual per buscar la millor versió del Blat Picat

La localitat de la Safor celebra este cap de setmana la seua fira gastronòmica

--del original publicat en www.infoniu.es--

 

Si pensem en un plat de cullera en la zona de la Safor de segur que ens ve al cap el Blat Picat i amb ell, és inevitable traslladar-nos a Villalonga, que des de fa més de 15 anys es converteix en capital del Blat Picat amb un concurs anual per buscar la millor versió d’este plat.

 

 

Algunes fonts situen l’origen del Blat Picat en època Ibera  un temps en què no s’utilitzava el molí amb freqüència, i, per tant, es feia servir el morter per moldre el gra de blat. Estaríem, per tant, davant d’una de les nostres tradicions gastronòmiques més antigues ja que hui en dia continua sent un plat típic en moltes de les nostres comarques: l’Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta, el Baix Segura i la Safor on, és sense dubte a Vilallonga, on millor es pot degustar esta olla mil·lenària.

 

[Img #39316]

 

 

La clau, el foc suau

El nom del plat ve donat per la manera d’elaborar-lo. El blat es deixa a remulla durant diverses hores. Més tard, amb un morter, es pica el blat per a separar el gra de la pell. El ‘blat picat’ va acompanyat normalment de carn de vedella, verdures com el nap o la xirivia i el toc especial de l’oli d’oliva verge extra. Les collites d’olivar de la zona fan encara més autòcton un plat amb molts ingredients del terreny.

Com molts altres plats semblants és important que es vaja cuinant a foc suau. D’aquesta manera s’aconsegueix cuinar a la perfecció i tots els seus ingredients mantenen el sabor intacte.

Tan si volem descobrir el seu sabor per primera vegada com si volem provar les millors preparacions del Blat Picat hem d’apuntar en l’agenda el 4 i 5 de març, quan Vilallonga celebra el tracional concurs de Blat Picat que ja va per la XIV edició. Al mateix temps, celebra una Fira Gastronòmica per poder acompanyar esta exquisidesa amb altres begudes, menjars i dolços de la zona i gaudir d’una intensa programació cultural i d’oci. 

 

 PROGRAMA DEL CONCURS I LA FIRA GASTRONÒMICA  

 

4 de març

11.00 hores. Inauguració de la XIV Fira Gastronòmica del Blat Picat de Vilallonga (Passeig P. Giner).
11.00 a 14.00 hores. Jocs i activitats lúdiques infantils (C/ Pau del Poble i C/ dels Sants Reis).
12.30 hores. Presentació dels concursants del XVI Concurs de «Blat Picat» (davant de la Casa de la Cultura).
12.45 hores. Reunió del jurat del concurs i lliurament de premis.
13.00 hores. Degustació de plats típics de la gastronomia de Vilallonga amb ambientació musical.
16.30 a 19.30 hores. Jocs i activitats lúdiques infantils (C/ Pau del Poble i C/dels Sants Reis).
18.00 hores. Actuació de grups musicals de pop-rock (davant de la Casa de la Cultura).
21.00 hores. Sopar popular.

5 de març

8.30 hores. Marxa senderista a la Cisterna del Vedat amb eixida des de l’aparcament de Cais.
9.00 hores. Exposició de cotxes de Tuners SPN (C/Piles i Daimús) / Exposició de cotxes en el Passeig / Matinal Motera en el Passeig.
11.00 hores. Volta de reconeixement i degustació d’herbes a càrrec de l’educador ambiental Ausiàs Jordà (des de la Casa de la Cultura).
11.00 a 14.00 hores. Jocs i activitats lúdiques infantils (C/ Pau del Poble i C/ dels Sants Reis).
11.30 hores. Actuació del grup Batec (Casa de la Cultura).
13.00 hores. Degustació de plats típics de la gastronomia de Vilallonga amb ambientació musical.
20.00 hores. Tancament de la XIV Fira Gastronòmica de Vilallonga.

Comentarios
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.1

Todavía no hay comentarios

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.